Система за избелване на зъби "The smile"

През последните години все повече започна да се говори за избелването на зъби. Факт е че белите зъби и красивата усмивка ни помагат да подобрим нашите междуличностни взаимоотношения, а оттам и качеството на нашия живот. Повечето избелващи системи, които се предлагат в момента на пазара, имат видим ефект при приложението им върху пациента, като при едно клинично избелване нормално се постигат 3 - 5 тона по-бели зъби по скалата на Vita. При повечето хора (все пак има известна зависимост от психологическия тип) това води до подобряване на самочувствието, по-добро настроение и чувство за удовлетвореност от Живота, Вселената и всичко останало. Един пациент на нашата дентална практика, журналист в ВВС, англичанин по народност, се изрази кратко и ясно след като видя в огледалото избелените си зъби: "I'm very happy!". При други хора външният вид не е на първо място в личната скала на ценностите - те залагат повече на други неща, но това е вече философски въпрос, който е извън домейна на денталната медицина и обикновено се разисква на друго място и по друго време... В тази уеб-презентация се говори за химични реакции, механизъм на действие, кислородни радикали, емайлови призми и синя светлина.

Системите за избелване на зъби "The smile" са на база водороден пероксид и карбамид пероксид. Възможно е избелване на зъби до четири тона по скалата на Vita, която скала се използва в целия свят за определяне на цвета на зъбите. Активно действащата съставка са кислородните радикали, които физически са с много малък размер и проникват между призмите на зъбния емайл, за да разтворят всички налични там оцветители.

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    Избелване на девитализирани зъби    Зъбни импланти

Избелваща система ContrastAM    Адрес на нашата практика

За колеги зъболекари - цената на една избелваща система е 75 лв. Телефон за поръчки - 0700 1 52 52, 032 250606

За пациенти - цената на избелването е 200 лв. Телефон за запазване на час - 032 642056

Цветът на зъбите се определя от емайла и дентина, които с течение на годините са подложени на действието на различни оцветители. Така например според проучвания на Unica Group (www.unicagroup.it) 85 % от пациентите на възраст 16 години имат цвят на съзъбието в границите В2 - А2, а на възраст 55 години 82 % от хората са в рамките на цвят В4 - А4 по скалата на Vita. Това се дължи на способността на емайла и дентина да абсорбират външни събстанции, някои от които съдържат голямо количество оцветители - кафе, черен чай, червено вино, някои плодове и т.н. Тютюневият дим също е причина за оцветяване на зъбите. В такива случаи се говори за възрастово оцветяване на зъбите; при други обстоятелства също може да се стигне до променен цвят на зъба - флуороза, прием на антибиотици от тетрациклиновата група в ранна детска възраст, травма на зъба, запълване на канала с формалинрезорцинови пасти и т.н. Всички системи за избелване на зъби се стремят да извлекат по химичен път абсорбираните в емайла и дентина оцветители и да възстановят естествената белота на зъба.

Най-общо системите за избелване на зъби се делят на такива за професионална и за домашна употреба. Първите се прилагат от всеки един пациент самостоятелно без участието на зъболекар, освен при вземането на отпечатък за индивидуална шина. При системите за професионално избелване цялата процедура се извършва в кабинет от зъболекар, трае около 1 - 1.5 часа, за което време зъбите се избелват с около 3 - 4 тона. Напоследък като златен стандарт в избелването на зъби се налага комбинацията от система за офисно + система за домашно приложение. По този начин се съчетават предимствата и на двата вида системи. При системата за кабинетна употреба има по-голяма сигурност - зъболекарят почиства добре всички натрупвания на зъбен камък, налепи и плака и осигурява максимална ефективност на избелващия агент; при системите за домашна употреба на пациента се спестява посещението в кабинета, стоенето с отворена уста, разпъването на устните с екартьори и усторазтворители и т.н. За приложението на домашна система за избелване на зъби обаче е най-добре да се изготвят индивидуални шини за пациента, които шини осигуряват максимално добър контакт на активната съставка със зъбите.

www.ralev-dental.com    www.bg-dentist.com    www.ralev-dental.bg    Избелваща система ContrastAM

Цената на един комплект избелваща система the Smile (37.5 %) е 70 лв. Поръчай сега на тел. 032 250606...

Избелване на девитализирани зъби    Как се избелват зъбите?    Зъбни импланти

Много избелващи системи за клинична употреба са еднокомпонентни - не се налага смесване преди употреба. При други продукти системата е двукомпонентна - две съставки се смесват и получената смес се аплицира върху зъбната повърхност. Някои системи от по-старо поколение се състоят от прах и течност, които зъболекарят трябва да смеси в избрано от нея/него съотношение. Производителите обаче бързо разбраха какви рискове крие подобен подход - ако сместа е прекалено рядка, тя се разнася из цялата устна кухина на пациента и започва да пари по лигавицата; ако пък е прекалено гъста, се намалява концентрацията на активната съставка и ефектът не е толкова добър. Поради това бяха пуснати в продажба двойни спринцовки с избелващ гел, който се нанася върху зъбите в дозирано от производителя съотношение на двете съставки. За тази цел на спринцовката се поставя смесителна канюла, която заедно с вида на спринцовката определя необходимото съотношение. Така например двукомпонентната система "The smile" се предлага в няколко версии:

Производителят предлага и еднокомпонетни избелващи системи. Те са в различни концентрации - 35 % и 38 %, с търговски марки съответно the Smile Extra, the Smile Extra Colour и the Smile Extra Strong. При системата the Smile Extra Colour избелващият гел е оцветен в синьо с цел по-лесна видимост на участъците, върху които е нанесен.  Системите за домашна употреба са също в различни концентрации:

Всички тези избелващи системи за домашна употреба е добре да се прилагат с индивидуални лъжици, които се изработват от зъботехник и материал за които също се предлага от производителя. Единствено гелът Let's White се аплицира директно върху зъбите и остава там, за което е предвиден и съответният апликатор в комплекта.

Схема на действието на избелващата система

Механизъм на действие на избелващите системи - всички избелващи продукти в света са на база водороден пероксид или карбамидпероксид. Основна роля се играе от кислородните радикали, които се отделят при разпада на неустойчивото химично съединение. Въпросните радикали имат свойството да дифундират в дълбочина и да навлизат между емайловите призми и дори в дълбочина до дентина. Кислородните радикали между другото всяват панически ужас сред специалистите по здравословно хранене, сред различни диетолози и лица със съмнителни познания в областта на човешкия метаболизъм. Обвиняват радикалите за инициатор на процесите на стареене, заклеймяват ги като ендогенен токсин, който организмът образува и който трябва да се елиминира по всякакъв начин. Антагонист на кислородните радикали са т.нар. антиоксиданти, които се предлагат под каква ли не форма като лекарства, хранителни добавки и т.н. Извън сферата на магиите, шаманството и заклинанията, кислородните радикали играят важна роля в човешката имунология - те се отделят от Т-клетките убийци и перфорират мембраната на чуждите за организма клетки, като по този начин в много случаи се елиминират инфекциозни агенти и се предпазва организмът от инфекция. Всичко това обаче не е в никаква връзка с козметичната дентална медицина.

При единия вид опаковка на избелващата система the Smile комплектът включва гингивална бариера, активнодействаща съставка (в случая еднокомпонентна), гел против свръхчувствителност на базата на калиев нитрат и различни аксесоари - апликационни канюли, четки за размесване и тупферчета с витамин Е за нанасяне върху участъци на устната, върху които е попаднал избелващият гел. Поради агресивното действие на избелващия гел такива участъци побеляват и пациентът усеща парене - в много случаи доста неприятно. Въпреки че това усещане е бързопреходно, е желателно да се аплицира витамин Е. Ако използвате избелваща система от друг производител, можете да закупите флакони витамин Е от най-близката аптека и да накапвате с капкомер единични капки върху мястото на увреждане - върши работа. Калиевият нитрат пък има отличен ефект при чувствителни зъби - най-вече в шиечната област. Въпросната субстанция подтиска проводимостта на одонтобластните израстъци, които се разполагат в дентиновите каналчета и преди няколко години беше обект на голям брой научни разработки в областта на консервативното зъболечение.

Предлагат се и само резервни шприци - някои от тях са оцветени в синьо с цел да се вижда по-добре къде точно е аплициран избелващият гел върху зъбите. Според други схващания пък светлината се филтрира от пигмента и е по-добре избелващият гел да бъде безцветен - за да може да се активира до максимална степен от синята светлина на избелващата лампа. По въпроса за светлината: двукомпонентните системи са двойно активируеми - активират се при смесване на двата компонента и при облъчване със светлина. Възможно е и да не се облъчва, но ефектът от избелването няма да бъде толкова добър. Добре е облъчването да се извършва с мощна избелваща лампа с 12 LED - излъчвателя, но и нормалната лампа за втвърдяване на фотополимери дава добър ефект. При еднокомпонентните системи (каквато е тази на снимката горе) положението е същото - при апликация на гела върху зъба започва отделянето на кислородните радикали, като при облъчване реакцията се ускорява. В състава на избелващия гел е включен фотоактиватор; лошото е че еднокомпонентните системи са много по-неустойчиви от двукомпонентните и изискват специални условия на съхранение. В обикновената дентална практика един хладилник е достатъчен; проблем възниква при денталните дилъри. Понякога се налага един продукт промоутър да пътува стотици километри на ден и да посети много на брой дентални практики; през летния сезон поради високите температури никак не е желателно еднокомпонентната избелваща система да се транспортира без хладилна чанта. При внос винаги транспортът е проблемен, тъй като Fedex, TNT, DHL и EMS рядко разполагат с хладилни контейнери. Поради това предпочитаме да внасяме избелващи системи основно през зимата - тогава ниските външни температури са идеални за съхранение на избелващи системи по складове, митници и летища.

Снимка на клиничен случай на избелване на зъби със системата the Smile. Мъж на 45 години, личен приятел на екипа на Ралев Дентал АД, който пожела избелване след проведено ортодонтско лечение. Личат следи от свързващата система, с която бяха циментирани ортодонтските брекети. Интересен феномен - за периода на ортодонтското лечение брекетите се явяват като протектор на зъбната повръхност по отношение на оцветители и поради това почти винаги при свалянето им се откриват бели петна. Все пак повечето случаи на ортодонтско лечение отнемат около 18 - 24 месеца, за което време може да се образува видима разлика, както личи на снимката горе.

Зъбите на пациента след почистване с Air flow и ултразвуков скалер. Виждат се отворените междузъбни пространства, които преди почистването са били запълнени с обилни натрупвания на зъбен камък. Пациентът вече е готов за избелване на зъби; проблем представляват многото на брой директни възстановявания. Така например на двата централни резеца личат две обтурации - трети и четвърти клас кавитет. Обтурациите бяха поставени през месец септември 2004 година, като до декември 2010 година не показват значителни промени. Изработени са от нанохибридния възстановителен материал Grandio на концернаVoco. В областта на страничните зъби също има голям брой обтурации, на левия страничен резец е поставена обвивна корона, а страничните зъби на долната челюст са също с обвивни корони. Въпреки всички тези проблемни зъби пациентът желаеше избелване на зъби; поради големия клиничен опит на екипа ни и наблюденията над много случаи с избелени зъби сметнахме че резултатът ще бъде добър или поне задоволителен. Какво ни накара да мислим така? Преди всичко липсата на очевидни несъответствия в цветовете на различните възстановявания - всички цветове са определени сравнително точно. При такива случаи според нашия опит резултатите от избелването на зъби задоволяват пациента - причина за това са някои свойства на зъбните тъкани. Дори и при най-упоритото избелване според скалата на Vita няма да се промени нюансът на цвета - жълтеникавите зъби няма да станат сивкави и обратно; нито пък зъбите от цвят С4 ще станат с цвят С1. При избелване (според нашите наблюдения) зъбите от А-гамата си остават в А-гама; зъбите от С-гама си остават в нея и зъбите от D-гама - също. В много редки случаи сме наблюдавали преходи от най-свелите А-тонове в В-тонове - при 19 - годишно момиче например при първоначален цвят А2 постигнахме цвят В0. При преход обаче от цвят А3 към цвят А2 добре изпълнените реставрации не изпъкват много, което за повечето пациенти не представлява проблем.

Според производителя най-добри резултати се получават при избелване на зъби с жълти, кафяви или оранжеви петна. По-лоши са резултатите при третиране на сивкави оцветявания, въпреки че в нашата дентална практика сме избелвали и съби с цвят С4 до получаване на цвят С2. Задължително е да се почисти зъбният камък и налепът по зъбите (както това е извършено на снимката горе), както и да се почисти всяко едно огнище на кариес. Кариесът е източник на метаболитни продукти с крайно лош ефект върху избелените зъби, тъй че при кариеси на фронталните зъби се използва следният класически подход:

Нанесена е гингивалната бариера. Като химично съединение гингивалната бариера представлява смес от диметакрилови мастни и ароматни мономери - отново влиза в употреба вездесъщата метакрилова киселина, която е основна база на зъботехнически пластмаси, химиополимери, фотополимери, силанти, та дори и тъканни лепила с приложение в общата хирургия. За една гингивална бариера няма толкова изисквания, колкото за тъканно лепило или висок клас нанокомпозит - важно е да не се отлепва от зъбния венец и да не образува балончета. Гингивалната бариера the Smile отговаря напълно на тези изисквания. Доставя се от производителя в опаковки от 3 кубически сантиметра. Полимеризира отлично за около 20 секунди при облъчване със синя светлина. Необходимо е обаче зъбният венец да бъде максимално изсушен при нанасяне - тази пластмаса също не обича влага.

Започва апликацията на избелващия гел. Може би тук е мястото да опишем контраиндикациите за избелване на зъби. Както казахме по-горе, противно на общоприетите схващания, това една безвредна и билогично поносима процедура. За да се спази обаче основният принцип в медицината (primum non nocere - преди всичко да не се вреди), ще опишем в кои случаи не е желателно да се извършва избелване на зъби или няма да има резултат:

Избелващият гел е вече нанесен, вижда се първоначалният ефект от избелването на зъби

Зъбите на пациента са осветени с избелващата лампа

Добър резултат още след първата апликация на избелващия гел

Поръчай избелващата система сега - национален телефон за поръчки - 0700 1 52 52, на цената на един градски разговор

Повторно осветяване с лампата на БГ-лайт ООД. Добре е успоредно с осветяването на зъбите да се размесва избелващият гел с апликатор за бонд - както всяка химична реакция, и тази се активира много повече при енергичното смесване на компонентите. Затова химици и лаборанти енергично разтърсват епруветките при смесване на реактиви; освен това при разбъркване на гела нови и нови порции влизат в контакт със зъба и извличат пигментите. По аналогия при ецването на зъба е добре да се размесва ецващият гел непрекъснато.

Втората апликация на избелващия гел е приключила и зъбите са почистени. Между отделните апликации не бива да се промиват зъбите - водата навлиза в междупризмените пространства на емайла и следващата порция избелващ гел не може да проникне в дълбочина. Вижте схемата на действие тук... Дори след приключване на апликациите отново не е добре да се намокрят зъбите - така би се нарушило действието на гела за десенсибилизация.

 

Някои от комплектите на the Smile се доставят с десенсебилизиращ гел. Много колеги неправилно наричат продукта гел за реминерализация - това наименование не е удачно, защото при избелването на зъби в никакъв случай не се извършва деминерализация на зъбните тъкани. Много потенциални наши клиенти са споделяли страхове за предполагаема вредност на всички избелващи системи за зъби - зъболекарите предполагат че производителят включва киселини в състава на продукта. Наистина, в специализираната литература сме срещали съобщения за възможно засилване на зибелващия ефект в комбинация с киселинно ецване на повърхностите на емайла - само че тук вече се говори за нещо с крайно деструктивни последствия за структурата на зъба. На няколко пъти сме се обръщали към Пловдивския Университет и Университета по хранителни технологии с молба за химичен анализ на активно действащата съставка, за да докажем по възможно най-достоверен начин липсата на киселини. Оттам с усмивка на уста ни посъветваха да подарим на нашите клиенти руло с лакмусова хартия (струвало около 2.80 лв.), за да мерят непрекъснато рН на избелващия гел. Извършихме няколко експериментални измервания, установихме рН от порядъка 6.9 - 7.1, с което ловът на вещици приключи - в избелващите гелове киселинни съставки няма.

Все пак обаче след избелване на зъби нужда от десенсебилизация има. Това се налага поради факта че един от трима - четирима пациенти се оплаква от повишена чувствителност към топло и студено след избелване. На какво се дължи това? Дължи се на извличането на различни органични вещества от междупризмените пространства на зъбния емайл. Повтаряме: органични вещества, тъй като пигментите, които променят цвета на зъба, са основно органични вещества. При извличането им от перхидрола междупризмените пространства на емайла остават празни и термични и химични дразнители лесно достигат чрез дифузия до дентина в дълбочина. А зъбният дентин е вече чувствителна тъкан - всеки, на когото зъболекар е почиствал кариозна маса, е имал възможност да се убеди в това. Зъбната чувствителност е физиологичен показател за виталитета на зъба - в оперативното зъболечение има дори развити проби за това дали един зъб е витален, при които проби се започва да се пепарира кавитет в зъба и ако се яви болка, то със сигурност зъбът не е депулпиран. В същото време чувствителността на зъба е механизъм за защита срещу потенциално вредни стимули. Зъбната чувствителност така или иначе е признак за виталност на зъба и е защитен механизъм против потенциални увреждащи фактори. В последните години в световен мащаб се наблюдава увеличение на броя на пациентите, страдащи от повишена чувствителност - причини за това са отдръпванията на венеца, загуба на тъкани от емайла под формата на клиновидни дефекти или ерозии, многократни киселинни въздействия върху зъбите (професионални вредности) и т.н. Причинителите на повишената чувствителност са много: бактериални, химични, механични (пилене или полиране на зъба), осмотични - дехидратация на подлежащите зъбни тъкани. При всички тези етиологични фактори добър ефект има гелът за десенсибилизация, който се предлага от производителя под търговска марка Sensident.

Като химичен състав Sensident представлява 20 % разтвор на калиев нитрат. Начинът на приложение е следният: веднага след избелване гелът се нанася върху зъбите. Не бива зъбите да се навлажняват с вода, тъй като се рехидратират междузъбните пространства и активно действащата съставка не може да навлезе в дълбочина. Гелът се оставя върху зъбите за около 5 минути, след което нещата приключват. Фабричната опаковка на гела е в стъклена бутилка от 0.5 милилитра. Продуктът е произведен в съответствие с евродиректива 93/42 СЕЕ за медицинските изделия, съхранява се на тъмно място без пряк досег със слънчева светлина.

Интересен факт: освен за десенсебилизация на зъби калиевият нитрат се използва и като суровина за получаване на черен барут - поради това веществото в миналото се е смятало за стратегическа суровина и е било добивано по различни химични, билологични и биохимични методи. За повече информация кликнете тук... В днешно време са синтезирани много по-мощни и ефективни взривни вещества, поради което калиевият нитрат се използва основно от пиромани за любителски опити по мазета и тавани. Използва се и за изработка на димки, но трудно би заменил за тази цел класическата амониева селитра. Извън интересната област на взривните вещества и димките, няколко автори откриват благоприятния ефект на калиевия нитрат върху зъбния дентин и пулпата - Снежана Цанова, 1998, Markowich, 1990, Цанова, Борисов и Виденов през 1998. Всички тези автори установяват отличен ефект при апликация на калиев нитрат върху оголен дентин. Доц. Снежана Цанова например прилага 5 % разтвор на веществото като добавка към подложката при много дълбоки кариеси, при което на 7, 14 и 30 ден при проведените контролни прегледи се установява че субективните оплаквания на пациента са изчезнали; при хистологични изследвания се установява натрупване на репаративен дентин от страна на пулпата. Според Markowich калиевият нитрат понижава възбудимостта на периферните нерви и поради това приложението на веществото е удачно както при дълбоки кариеси, така и при чувствителни шийки и след избелване на зъби.

При системата Let's White активно действащата съставка е гел с 5 % концентрация на водороден пероксид. Тази избелваща система е изключително щадяща, слабо агресивна и лесна за приложение. Състои се от еднокомпонентен гел, който се нанася върху зъбите и пресоява 30 - 45 минути. Има приятен ментов вкус, подходящ е за пациенти с оголени шийки на зъбите, клиновидни дефекти в начален стадий, недостатъчност на емайла и т.н. Предлага се във вариант с или без лъжица за избелване. Тази избелваща система е подходяща и за пациенти с малко свободно време, които нямат време да посещават дентални кабинети за избелване на зъби.

Избелване на девитализирани зъби    Зъбни импланти    Как се избелват зъбите?

Избелването на зъби започна да става популярно някъде в началото на XXI век. През 2001 - 2002 година започнаха да се прилагат първите избелващи системи; в град Пловдив нашият денталномедицински отдел беше една от първите практики, в която се извършваше избелване на зъби. През 2010 година вече бяхме натрупали значителен клиничен опит с избелващите системи и от доста дълго време се занимавахме и с търговия и внос на дентални материали. Поради това с чисто маркетингова цел помолихме някои от най-атрактивните наши пациенти да позират за снимки след избелване на зъби. Всички се отзоваха веднага и с пълна готовност - проведохме фотосесия, заснехме доста снимки и избрахме това, което няй-много се хареса на нашия екип. Представихме фотоматериалите на единия производител, с който работим - Unica Group - Италия. Оттам ни посъветваха да изрежем с Photoshop (Adobe Inc.) лицето на пациента и да го поставим на бял фон - по този начин се акцентира върху белия цвят на зъбите и в същото време се подтискат всякакви цветови наслагвания от околни предмети в зъболекарския кабинет - под, стени, таван, мебели, апаратура и т.н. Някои наши снимки дотолкова се харесаха на нашите партньори от Unica Group, че бяха използвани за рекламни материали на избелващата система the Smile - каталог, който може би нашите дистрибутори вече са донесли във вашата дентална практика. На снимките долу са представени някои от нашите най-впечатляващи резултати от избелването на зъби. Избрахме пациенти от различна народност, за да спазим съвета на производителя - You have to be global :-). А и защото обичаме да общуваме с всякакви хора и да вземаме най-доброто от всички култури в света...

Лилиан - 21 г, Норвегия

Лилиан, 21 години, Лилехамер, Норвегия. През 1994 година в град Лилехамер се проведоха зимни олимпийски игри. Въпросната Лилиан работи като офис мениджър в Simplex design - Торонто, Канада. Нейното лице беше преценено като изключително впечатляващо от производителите на избелващата система и поради това се намира на заглавната страница на каталога. При заснемането използвахме странична светлина на рефлектора на стоматологичния стол + отразена светлина на светкавица Metz. Снимката е направена с фотоапарат Canon EOS 400 D и обектив с оптична стабилизация на изображението и фокусно разстояние 85 мм.

Жасмина

Жасмина, 28 г, София. Кредитен инспектор в голяма българска банка, чието име няма да напишем от търговски съображения. Клиенти сме на въпросната банка и плащаме достатъчно лихви, за да правим и допълнителна реклама на кредитната институция :-). Снимката е направена преди пациентката да започне да се избелва със системата за домашно избелване. Жената беше много щастлива от получения резултат - определено се вижда позитивната нагласа към проведените процедури. На снимките долу е представен резултатът от допълнителното приложение на домашна система, в случая с концентрация 15 %. В очите на пациентката се отразява рефлекторът на стоматологичния юнит - доста мислихме по въпроса дали да не изчистим тези отражения с Photoshop, но в крайна сметка решихме че ще бъде по-ефектно да ги оставим. А и се притеснихме да не нарушим атрактивния зелен цвят на очите на момичето...

Жасмина след домашно избелване

Жасмина след приложение на допълнително избелване със система за домашно приложение. През последните години комбинацията от клинично + домашно избелване успя да се превърне в златен стандарт за успешното избелване на зъби. Така се получават най-добри резултати и същевременно избелването на зъби е най-трайно. Съчетават се и предимствата на двата вида избелващи системи: по-агресивното действие на клиничните и по-продължителното на домашните. Необходимо е обаче по времето на приложение на домашната система за избелване пациентът да спазва известни ограничения: да не консумира кафе, да не пуши, да не употребява червено вино, шоколад, храни със сладкарски оцветители и т.н. Като краен резултат обаче се получават искрящо бели зъби, които са мечта за много хора.

Хотел Рай    Избелваща система    Как се избелват зъбите?    Механизъм на действие на избелващите системи

Избелване на девитализирани зъби 

Крайният резултат

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    www.ralev.biz    www.ralev-dental.biz    www.bg-tourinfo.com

Връзки с инвеститорите    Търговски отдел на Ралев Дентал АД

Наиме, 23 години, Кърджали

Пациентка на 23 години от град Кърджали, фронтофис в голям мобилен оператор, чието име също няма да спонем докато не ни обслужат безплатно за период от шест месеца :-). Поради черната коса и тъмния цвят на очите на момичето дори и преди избелването на зъби беше налице приятно светъл цвят от типа А2 - В2 по скалата на Vita. Твърде субективно възприятие - при снемане на цвета по скала се оказа че той е А3.5 - А4. Предупредихме пациентката за възможни неочаквани резултати: така например при хора с тъмна кожа, коса и очи при протезиране в областта на фронталните зъби не е желателно да се поставят много светли цветове. Получава се искрящо бял неестествен цвят и погледът на събеседника съзнателно или не се спира непрекъснато на зъбите на пациента. Всички тези обяснения обаче имаха обратен ефект: вместо да демотивира пациентката, това я накара да желае още по-силно избелване на зъби. Полученият резултат беше добър - не се наблюдават неестествено бели зъби.

www.investor-bg.com    www.omegadentagroup.com    www.porcelanovifaseti.com    www.ralev.name

Лилиан

Върховно щастие - да имаш бели зъби! Дали това е толкова важно за личната самопреценка на човека? При определен тип ценностна система - явно да. Без да искаме да засегнем нашата пациентка по какъвто и да било начин, едва ли белотата на зъбите е най-важното нещо в Живота (с главно Ж). Въпросът е твърде философски и е изцяло извън домейна на денталната медицина; от друга страна обаче е много добре човек да може да извлича частици щастие дори и от най-малките неща в същия този Живот. Позитивната нагласа въздейства върху околните хора и много често подпомага успеха във всяко едно начинание - от продажбата на банички на сергия на Женския пазар през разработката на иновативен софтуер до успешното финализиране на корпоративни сливания и поглъщания за милиарди долари...

www.dentalimplants.bg    www.bg-dentist.net    www.omegadentagroup.net    www.bg-dentist.com

Димитрис, 31 години, Патра

Димитрис, 32 години, зъболекар в град Патра, Гърция, колега на д-р Венцеслав Ралев от Факултета по Дентална Медицина в Пловдив. На едно изложение на дентални материали колегата пожела да си закупи комплект избелващи системи. До момента не беше прилагал избелване на зъби в своята практика и поради това като всеки истински професионалист реши да изпробва продукта първо върху себе си. При него е налице лека абразия на двата централни резеца - при единични избелвания това не би представлявало проблем, но при по-често прилагане на процедурата (например веднъж на три месеца) в литературата се срещат данни за ускоряване на процесите на абразия. Това е един от малкото вредни ефекта на избелването на зъби - водородният пероксид в избелващите системи извлича органичните съставки, които са просмукани между емайловите призми и поради това е възможно да се ускори процесът на износване на емайла. Все пак обаче органичната съставка на емайла е около 1 - 1.5 % и е необходимо пациентът наистина да прекали с избелването, за да се стигне до нещо такова - според обширни клинични наблюдения това се случва рядко в нормални условия.

От 1994 година Уника Груп ООД се стреми да бъде в услуга на своите клиенти. Адрес на компанията:

LAS srl - Via del Laghetto, 34

33080 Porcia (PN) - Italy

Tel. +39 0434 597001, Fax +39 0434 924141

url: http://www.unicagroup.it

e-mail: info@unicagroup.it

Безплатен телефонен номер за поръчки от територията на Италия - 800-014624