Избелваща система Contrast AM

Официален вносител за България Ралев Дентал АД

Телефон за доставка 0895 497819, 0897 967857, 032 642056, понякога дори и 0888 646003!

 

www.ralev-dental.bg    Композитни щифтове    www.dentalimplants.bg    Избелване на зъби    Зъбни импланти

    ContrastAM е едночасова избелваща система за стоматологичен кабинет. Наистина е така - не ви лъжем! Който не вярва, може да се обади на някой от горепосочените телфони, да си поръча един комплект и само срещу 40 лв. ще има възможност да се убеди в истинността на това твърдение. Информацията оттук нататък е напълно сериозна.

Съхранение и подготовка за работа на системата

    Опакованата избелваща система трябва да се постави в хладилник веднага след нейната доставка в кабинета. Извадете спринцовките с ContrastAM когато са необходими и следвайте инструкциите за безопасност, които са дадени по долу. Преди употреба гелът трябва да бъде върнат към работна температура. Извадете спринцовката от хладилника вечерта преди часа за избелване. Спринцовката се оставя при стайна температура поне за 6 часа, тъй като гелът трябва да достигне работна температура от 18 24С. Възможно е и да се извади спринцовката от хладилника непосредствено преди употреба и да се постави в чаша с  топла вода (с температура около 49С) за 10 минути. Преди работа спринцовката се изважда от водата и се изчаква около 5 минути преди употреба. След като свалите запушалката на спринцовката и поставите смесителната канюла, се натиска буталото и материалът започва да излиза от нея. При правилно съхранение той трябва да е прозрачен вискозен гел.

    Флуоридният гел ContrastРM съдържа 1.1 % неутрален натриево - флуориден гел. Използва се за предотвратяване на зъбен кариес при възрастни пациенти и деца. Честата топикална апликация на гела по зъбите увеличава зъбната резистентност към киселинна дисолюция и повишава проникването на флуоридния йон в емайла. Натриевият флуорид в концентрация 1.1%  е безопасен и изключително ефективен за предотвратяване на зъбен кариес ако се прилага редовно чрез индивидуални лъжици за домашно аплициране. Гелът ContrastPM е предвиден за употреба след третиране на зъбите с  ContrastAM за домашно ползване и след избелваща процедура в кабинета. Да не се прилага при деца под 6 години освен ако изрично не е предписано от стоматолога или лекуващия лекар! Продължителното всекидневно поглъщане може да доведе до различна степен на зъбна флуороза при деца под 6 години, особено ако флуоризацията на водата в района на живеене надвишава 0.6 mg/l, тъй като младите пациенти често не могат да извършват отмиването на гела без значително поглъщане. Най-добре при използването на гела при деца до 6 години да се извършва специално наблюдение с цел да се предотврати поглъщането на крема.

    Начинът на употреба е следният: ContrastРM гелът се нанася от спринцовката в индивидуалната лъжица или директно върху вестибуларната повърхност на зъбите в слой не по-дебел от 2 3 мм. Оставя се да престои върху зъбите за 5 минути, след което се отмива обилно, добре е да се използва аспирация. За максимално добри резултати да не се приемат храни, течности и да не се плакне устата за период от 30 минути. Да се съхранява при стайна температура (20 25С). При поглъщане на големи дози флуор да се даде мляко на пациента или разтвор на калциев глюконат. Да се предизвика повръщане ако е непосредствено след приема и при свръхвисоки дози. При съмнения пациентът да се хоспитализира.

Система  ContrastAM - активно действаща съставка

         ВНИМАНИЕ: Прочетете старателно инструкциите и се уверете че добре разбирате значението им преди да се опитате да прилагате продукта върху пациент. Информацията в тези инструкции е предвидена за да осигури безопасността на пациента и зъболекаря и да даде насоки за максимално добър резултат от избелването. ContrastAM е система, разработена за приложение без светлинна активация. Резултатът от избелването е увеличен когато  ContrastAM е изложен на високоинтензивен светлинен източник за стоматологични цели специализирани светлини за избелване, аргонови лазери, плазмени лампи, фотополимеризиращи лампи. Системата се предлага в два вида опаковки. Силовият пакет предлага достатъчно продукт за избелване в офиса за 6 пациенти (горна и долна челюст). Комбинираният пакет предлага избелваща система и последващ пакет за домашно ползване ContrastРM за един пациент.

Зъбни импланти    Още една избелваща система - The Smile

Съдържание на силовия пакет:

Комбиниран пакет:

Индикации

    Идеалните кандидати за  ContrastAM системата са пациенти с добро общо здравословно състояние, с естествено съзъбие, което може да е потъмняло от възрастта, пушенето, системна употреба на кока-кола, кафе или чай.  ContrastAM е най-ефикасна върху пожълтели зъби, зъби с кафяви петна, които никога не са били избелвани, но може да се използва и за премахване на всички видове петна. Пациенти със сивосин цвят на зъбите, причинен от тетрациклини, или други видове химическо оцветяване може евентуално да получат по светъл нюанс на своето съзъбие след една процедура с  ContrastAM. При такива пациенти апликацията може даде добри резултати, но няма гаранция за максимално добро избелване. При такива случаи се препоръчва да се продължи с домашно избелване.

Контраиндикации

    Ако се налага изработката на обтурации в областта на фронталните зъби, е добре да се изчака за период от две седмици след завършване на избелването. Тогава се получава крайният резултат, според който се избира съответният цвят за обтурациите. Пациенти със силен рефлекс на задушаване или безпокойство може да не успеят да издържат цялата процедура по избелването след поставяне на усторазтворителя. Проверете по някакъв начин дали пациентът е в състояние да понесе устовразтворителя, преди да определите час за избелване.

Предпазни мерки

    Избягвайте да лекувате пациенти с  ContrastAM системата при наличие на кариеси, зъбен камък или други очевидни повърхностни петна които могат да бъдат отстранени с общопрофилактични мерки. Временни коронки, направени от метилметакрилат могат да се обезцветят или да се оцветят в яркочервено, докато тези направени от композит или поликарбонат няма да бъдат засегнати. Предупредете пациента, че системата  ContrastAM няма да избели порцеланови, композитни или всякакви други обтуровъчни и възстановителни материали. Освен това правилно подбрани по цвят материали може да се наложи да бъдат подменени, за да съответстват на новия по светъл нюанс на зъбните тъкани.

         ContrastAM предхождащо лечение

    Първоначално се вземат отпечатъци на горна и долна челюст и се изготвят индивидуални лъжици от фолио. В тях се поставя гелът ContrastРM за домашно избелване. Той трябва да се даде на пациента при последното му контролно идване в стоматологичния кабинет, което е приблизително 48 часа след процедурата по избелването. По това време ефектът от  ContrastAM избелването (в кабинета) ще е пълен.

ContrastAM избелващ гел

    За да осигурите достатъчно дълъг живот на опаковката с гела за избелване, го съхранявайте в хладилник. Преди употреба материалът трябва да се затопли до работна температуа, която е равна на стайната или над 20С. Извадете спринцовката с гела от хладилника предната вечер, за да се стопли тя през нощта (минимум 6 часа) или поставете спринцовката в чаша с гореща вода от чешмата (49С) за 10 минути. Извадете я и изчакайте още 5 минути преди употреба. Не използвайте прекалено гореща вода от кафемашина или микровълнова фурна.

Документация на нюанса (цвета)

    Определете стартовия цвят като използвате клсическата разцветка на Vitapan или чрез друга разцветка по ваш избор. За по-точно определяне на цвета подредете вашата разцветка по стойности отговарящи на изсветляването (от по-светло към по-тъмно). Даденият по-долу ред се препоръчва от Vitа за тяхната класическа разцветка:

B1  A1  B2  D2  A2  C1  C2  D4  A3  D3 B3  A3.5  B4  C3  A4  C4

Партньорска програма    Зъбни импланти    Избелваща система The Smile

    Направете снимки преди и след избелването. Добре е да включите и рaзцветката в кадър. Не забравяйте да използвате еднаква експозиция, фон и осветление за снимките. Избелващата процедура се провежда по следния начин: първоначално старателно се отстранява плаката от зъбите с полирни четки и пасти. На горната снимка е показано съзъбие преди отстраняване на плаката - пациентът е непушач и е с добра устна хигиена, но въпреки това междузъбните му пространства са изпълнени с налепи - от кафета, шоколад, червено вино, хранителни оцветители и каво ли още не. Идеално средство за почистване на междузъбните пространства е системата Air flow, която беше и приложена в случая. След това зъбните повърхности се обработват с кислородна вода и се изплаква обилно, за да се отстранят всички частици от тяхната повърхност. Поставя се овлажняващ крем върху устните. Може да се използва гланц за устни, вазелин или друг продукт. Поставя се подходящ усторазтворител. Ако устните са останали в близост до зъбната повърхност, е добре да се използват лигнинови ролки, за да се екартират и отделят от зъбите. Ако пациентът отделя обилно слюнка, се поставят лигнинови ролки и под езика му. Покриват се очите на пациента или му се поставят защитни очила с цел предпазване от силната светлина особено ако се използва лазер. Все пак дори и обикновените светодиодни избелващи лампи светят доста силно и дразнят зрителния анализатор.

    Изолация на меките тъкани с FastDam се извършва по следния начин: изсушава се гингивата преди аплицирането на FastDam. Важно е лигавицата на зъбния венец да бъде максимално суха, тъй като в противен случай защитният гел не залепва добре; при апликация на избелващия гел последният се просмуква между венеца и FastDam - гела и прегаря гингивата. Перфектна изолация се постига с кофердам, но все пак производителят препоръчва върху латексовото кофердамно платно да се аплицира тънка ивица FastDam - за допълнителна херметизация. Според д-р Евелина Маркова кофердамът осигурява максимална сигурност - не се нанасят никави поражения на лигавицата на устната кухина. Според д-р Явор Симеонов при внимателна работа може да се работи и без кофердам.

    Премахва се капачката на спринцовката и се поставя канюла - черно оцветена, с диаметър на отвора около 0.3 мм. FastDam - гелът се нанася върху лабиалната и лицевата повърхност на венеца. Най-добре е той да се нанася по един квадрант наведнъж. Манипулирайте материала така че да покрие максимално добре маргиналния венец и папилите. Изтеглете материала най-малко на 4 5 мм. от ръба на венеца като старателно го прилепите към процепа между зъба и гингивата в достатъчно дебел слой за да защитите венеца в непосредствена близост до емайла. Старателно проверете интерпроксималните части на венеца, особено в лявата лицева половина. Там видимостта е по-лоша и затова се случва по-често гингивата да бъде изложен на действието на избелващия гел. След нанасянето на FastDam материалът се полимеризира със стандартна халогенна лампа или LED - светлинен източник. Продължително се движи световодът с кръгови движения над зъбната редица, така че да не се задържа на едно място за повече от 2 секунди. Понякога в зависимост от дебелината на аплицирания слой FastDam може да е необходимо да се остави материалът да се охлади бързо за 10 секунди, преди да се повтори полимеризацията за нови 10 секунди. Проверете материала за твърдост леко се натиска с върха на FastDam апликатора за да се уверите че нанесеният слой се е втвърдил и образува защитен филм. Дори и в полимеризиран вид материалът изглежда лъскав и мокър поради повърхностния оксидационен слой. След привършването на аплицирането на FastDam той трябва плътно да прилепва към емайла.

Апликация на гела

    Премахва се капачката на ContrastAM избелващата спринцовка и се поставя смесителната канюла като се ориентират едни срещу други нарезите и се завърта четвърт оборот по часовниковата стрелка. Изцедете приблизително 0.5 мл. от гела в смесителна паничка или върху смесителна плочка и след това се нанася 1 2 мм. дебел слой върху вестибуларната повърхност на зъба. Нанасянето става с помощта на четката. Гелът е добре да престои върху зъба за период от 20 минути, включително и времето за облъчване. Акивирайте гела със светлинен източник по ваш избор. Премахването на гела става с аспиратор и/или чрез старателно избърсване на цялата област до чисто с марля. Не изплаквайте! Използването на вода или иригирането на зъбите може да доведе до разместване на изолацията или до насищане на зъба с вода. Най-добре е районът да е сух и зъбът да остане дехидратиран, за да адсорбира максимално избелващият гел. Проверете FastDam слоя за да се уверите че филмът не е нарушен или разместен докато сте отстранявали гела. Повторете аплицирането 2 пъти, за да постигнете общо три 20 минутни сесии (или общо един час време на излагане).

Гелът FastDam е аплициран върху гингивата, първата апликация на избелващия гел е приключила

    Най-лесно е избелващият гел да се отстранява с аспиратор; неудобство е честото запушване на канюлата поради големия вискозитет на гела. Това налага периодичното измиване със силна водна струя на аспирационната канюла. Когато аспирирате гела от няколко зъба, свалете канюлата от аспиратора, измийте я на чешмата и продължете нататък. Най-дълбоките междузъбни пространства се почистват най-лесно с марля, тъй като повечето аспиратори нямат толкова тънки канюли, които да проникнат в дълбочина. След завършването на процедурата и след като гела е аспириран и избърсан от зъбите, използвайте скайлер или кюрета за да повдигнете края на FastDam слоя. Изолационния слой трябва да се отдели като едно цяло. Докато усторазтворителят все още е поставен, старателно изплакнете и подсушете зъбите.

Съзъбието след втора апликация на избелващия гел. Видимо по-светъл цвят на зъбите

RSS - Maxillofacial surgery    Зъбни импланти    Имплантология    Рекламна емисия    България в RSS - формат

    След втората апликация гелът е отстранен напълно с аспирация и марли. Не бива да се използва промивка за отстраняване на избелващия гел - хидратират се междупризмените пространства и следващата порция действа по-слабо. Също след апликацията на последната порция не е добре да се промива - би се намалило действието на флуоризиращия гел.

    Облъчване с избелваща лампа с цел допълнително активиране на гела. Според произовдителя е възможно да се избелва и без светлина, но осветяването със светлинен източник допълнително активира химичните рздикали и збелващият ефект е по-добър и по-траен. В случая е използвана избелваща лампа с 12 LED - излъчвателя, произведена от БГ Лайт ООД - България. Телефонът на производителя е + 359 32 644089. Специализираните лампи за избелване са доста мощни светлинни източници и дразнят зрението на пациента и зъболекаря, поради което е необходимо да се използват защитни очила, както е в случая.

    Избелващата система ContrastAM в действие. Гелът е безцветен; не си променя цвета при облъчване и активация (което е удобно в практиката; съществуват и избелващи системи, които си променят цвета и при изчерпване на ефекта от избелването). Според производителя Spectrum dental обаче добавените оцветители филтрират светлината и могат да намалят нейния фотоактивиращ ефект спрямо активните химични радикали. Доколко това е вярно и доколко производителят се опитва само да намали производствените разходи, е трудно да се прецени. Химиците имат думата в случая...

Избелване на зъби    Зъбни имплантати    Дентален център "Омегадентагруп"    Екип от млади зъболекари    www.simeonov.ws

    Не е необходимо да се нанася дебел слой от избелващия гел върху зъбите. По-голямото количество няма да избели повече; съществува обаче реална опасност да се разтече из устната кухина и да увреди лигавицата в различни участъци. В горния случай д-р Венцеслав Ралев е нанесъл малко повече от необходимото и поради това в областта натретите зъби гелът се стича надолу. В идеалния случай зъбите трябва да са покрити от слой с дебелина около 1 мм. Тогава гелът ще бъде в достатъчно количество, за да действа активно и в същото време няма да се разтича наоколо. Още един плюс: при нанасяне на по-малко количество гел ще остане и материал за четвърта апликация на избелващата система, като четвъртата апликация определено води до по-добри резултати - зъбите на пациента стават по-бели.

Облъчване с избелваща лампа...

И - крайният резултат!

    Краен резултат от избелването - вижда се петно от типа macula cariosa fusca (кафяво кариесно петно) на зъб 41. Обикновено такива петна стават по-видими след избелване на зъбите - причина за това е извличането на всички пигменти от околните тъкани, при което участъците с абнормна структура стават по-ясно видими. Такива са белите и кафявите кариозни петна, които са стадии от развитието на кариеса. На горните две снимки прави впечатление сухата белезникава повърхност на лигавицата на долната устна - това се дължи на факта че пациентът е стоял около един час с отворена уста, при което лигавицата му е изсъхнала. Възможно е минимални количества от избелващия гел да са попаднали върху лигавицата, при което да са се образували белезникавите оцветявания; във всеки случай пациентът не се оплака от никакво парене на долната устна, което е характерно при лигавичните увреждания от избелващи системи. Важно е да се спомене, че всяка избелваща система може да увреди устната лигавица при попадане върху нея; уврежданията обаче са бързопреходни и се изразяват в парене и свръхчувствителност. Оформя се участък с тебеширенобяло оцветяване, който изчезва за няколко часа.

Последващо лечение

    Изсушете зъбите с марля. Те може да са чувствителни от въздуха след края на избелващата процедура. Докато усторазтворителят все още е на мястото си, нанесете 1.1% натриево-флуориден гел по лицевата повърхност на зъбите, в слой дебел приблизително 2 мм. Оставете флуорида да престои поне 5 минути. Премахнете флуорида чрез аспириране и леко изплакнете докато премахнете изцяло остатъците. Определете наново цвета/нюанса с разцветката на Vita и документирайте. Напомнете на пациента да избягва оцветяващи храни и напитки и да не пуши през следващите 48 часа. Ако се появи свръхчувствителност (обикновено последваща избелването), може да се предпише аспирин, ибупрофен или други противовъзпалителни средства. След завършване на избелването в кабинета, зъбите могат да продължат да просветляват през следващите 24 часа. Това се случва най-често за зъби оцветени в сиво. Ето защо цветът/нюансът на зъбите трябва да бъде документиран и след завършване на избелването в кабинета и на контролното посещение 48 часа по-късно. Избeлващият ефект може да бъде увеличен с домашно избелване. Обемът на домашните апликации, които са необходими, трябва да бъде определен при контролното посещение, когато се определи окончателният резултат от първоначалното избелване.

Цена на системата: 220 лв.

Цена на единичен комплект - 40 лв.