Систем за избелување Contrast AM

 

Официјален вносител  за БугаријаРалев Дентал АД

 

 Телефон за доставка 00359 32 642 056,00359 895 497 819, 00359 897 967 857

www.ralev-dental.bg

ContrastAM е едночасов систем за избелување за денталната ординација. Навистина е така - не ви лажеме! Кој не верува може да се јави на некој од горенаведените телефони, да си нарача еден сет и само за 40 лева ќе има можност да се увери во вистинитоста на ова тврдење. Информациите понатаму се целосно сериозни.

Складирање и подготовка за работа

 Пакувањето систем за избелување треба да се стави во фрижидер веднаш по нејзината испорака во кабинетот. Извадете го шприцот со ContrastAM кога е потребен и следете ги инструкциите за безбедност, кои се дадени подолу. Пред употреба гелот треба да биде вратен до работна температура. Извадете го шприцот од фрижидерот вечерта пред терминот за белење. Шприцот се остава на собна температура најмалку 6 часа, бидејќи гелот треба да достигне работна температура од 18 - 24 ° С Можно е и да се извади шприцот од фрижидерот непосредно пред употреба и да се стави во чаша со топла вода (со температура од околу 49 ° C) за 10 минути. Пред работа шприцот се вади од водата и се чека околу 5 минути пред употреба. Откако ќе го симнете затворачот на шприцот , се притиска клипот и материјалот почнува да излегува од неа. При правилно чување тој мора да биде транспарентен вискозен гел.

Флуоридниот гел ContrastРM содржи 1.1% неутрален натриум - флуорид гел. Се користи за спречување на забен кариес кај возрасни пациенти и деца. Честата топикална апликација на гелот на забите го зголемува забниот отпор кон киселата дисолуција и го зголемува навлегувањето на флуоридниот јон во глеѓта. Натриум флуорид во концентрација 1.1% е безбеден и исклучително ефективен за спречување на забен кариес доколку се применува редовно преку индивидуални лажици за домашно аплициране. Гелот ContrastPM е предвиден за употреба по третман на забите со ContrastAM за домашна употреба и по избелување во ординација. Да не се применува кај деца под 6 години освен ако експлицитно не е препишан од стоматолог или лекар! Континуираната секојдневна апсорпција може да доведе до различен степен на забна флуороза кај деца под 6 години, особено ако флуоризациата на водата во реонот на живеење надминува 0,6 mg / l, бидејќи младите пациенти често не можат да вршат одмивање на гелот без значително проголтување. Најдобро при користењето на гелот кај деца до 6 години е да се врши специјално следење со цел да се спречи проголтување на кремот.

Начинот на користење е следниов: ContrastРM гелот се нанесува од шприцот во индивидуалната лажица или директно на вестибуларната површина на забите во слој не подебел од 2 - 3 мм. Дозволуваме да застане на забите за 5 минути, по што се отстранува обилно промиен со вода, добро е да се користи аспирација. За максимално добри резултати да не се примаат храна, течности и да не се плаке устата за период од 30 минути. Да се чува на собна температура (20 - 25 ° С). При проголтување на големи дози флуор да се даде млеко на пациентот или раствор на калциум глуконат. Да се предизвика повраќање ако е веднаш по приемот и при многу високи дози. При сомневање пациентот да се хоспитализира.

Систем ContrastAM - активна состојка

ВНИМАНИЕ: Прочитајте ги внимателно инструкциите и бидете сигурни дека добро ја разбирате нивната важност пред да се обидете да го користите производот врз пациент. Информациите во овие инструкции се определени за да ја обезбеди безбедноста на пациентот и стоматологот и да даде насоки за максимално добар резултат од белењето. ContrastAM е систем развиен за апликација без светлосна активација. Резултатот од белењето е зголемен кога ContrastAM е изложен на високоинтензивен светлосен извор за стоматолошки цели - специјализирани светла за белење, аргонови ласери, плазма светилки,хелиополимеризациски светилки. Системот е достапен во два вида пакување. "Погонски пакет" нуди доволно производ за белење во ординација за 6 пациенти (горна и долна вилица). "Комбинираниот пакет" нуди систем и подоцнежен пакет за домашна употреба ContrastРM за еден пациент.

Содржина на погонскиот пакет:

Комбиниран пакет:

Индикации

Идеалните кандидати за ContrastAM системот се пациенти со добра вкупна здравствена состојба, со природни заби што може да е потемнеле од возраста, пушењето, системска употреба на кока-кола, кафе или чај. ContrastAM е ефикасна на пожолтени заби, заби со кафени дамки, кои никогаш не биле белени, но може да се користи и за отстранување на сите видови дамки. Пациенти со сивосина боја на забите, предизвикан од тетрациклини, или други видови на хемиско боење може евентуално да добијат посветол нијанс на своите заби по една постапка со ContrastAM. Кај овие пациенти апликациите може да дадат добри резултати, но нема гаранција за максимално добро белење. Во такви случаи се препорачува да се продолжи со домашно белење.

Контраиндикации

Ако е потребна изработка на обтурации во областа на предни заби, е добро да се почека за период од две недели по завршување на белењето. Тогаш се добива крајниот резултат, според кој се избира соодветната боја за експозиција. Пациенти со силен рефлекс на задушување или загриженост може да не успеат да ја издржат целата постапка за белење по ставањето на усто раширувачот. Проверете на некој начин дали пациентот е во состојба да го поднесе раширувачот пред да одредите термин за белење.

Безбедносни мерки

 Избегнувајте да лекувате пациенти со ContrastAM системот во присуство на кариес, забен камен или други очигледни површински дамки кои можат да се отстранат со профилаксисни мерки. Привремени коронки, направени од метилметакрилат можат да се безбојни или да се обоени во црвено, додека оние направени од композит или поликарбонат нема да бидат засегнати. Кажете му на вашиот пациент дека системот ContrastAM нема да избели порцелански, композитни и какви било други реконструкции материјали. Освен тоа правилно избрани по боја материјали може да се ставаат за да се заменат старите за да одговараат на новиот посветол нијанс на забните ткива.

ContrastAM - претходи на третманот

Првично се земаат отисоци на горна и долна вилица и се подготвуваат индивидуални лажици од фолија. Во нив се става гелот ContrastРM за домашно белење. Тој треба да се даде на пациентот при последното контролно доаѓање во стоматолошката ординација, што е приближно 48 часа по процедурата за белење. Во тоа време ефектот од ContrastAM (во ординацијата) ќе биде полн.

ContrastAM гел за белење

 За да обезбедите доволно долг живот на пакувањето со гелот за белење, чувајте го во фрижидер. Пред употреба материјалот треба да се загрева до работна температуа, која е еднаква на собна или над 20 ° С Извадете го шприцот со гелот од фрижидерот претходната вечер, за да се стопли таа во текот на ноќта (минимум 6 часа) или ставете го шприцот во чаша со топла вода од чешма (49 ° С) за 10 минути. Извадете ја и почекајте уште 5 минути пред употреба. Не користете премногу топла вода од КАФЕМАТ или микробранови.

Документација на нијанси (боја)

Одредете ја почетната боја како ја користите клсическата скала на Vitapan или преку друга скала по ваш избор. За попрецизно одредување на бојата распоредете ги вашите бои на вредности да одговараат на осветлувањето (од посветла кон темна). Дадениот подолу ред се препорачува од Vitа за нивната класична скала:

 B1 A1 B2 D2 A2 C1 C2 D4 A3 D3 B3 A3.5 B4 C3 A4 C4  

Направете фотографии пред и после белењето. Добро е да ја вклучите и скалата на Vita во кадарот. Не заборавајте да ја користите истата позадина и осветлување за фотографиите. Постапка се спроведува на следниов начин: првично темелно се отстранува плак од забите со четки и пасти. На горната слика е прикажана состојбата пред отстранување на плак - пациентот е непушач и е со добра орална хигиена, но сепак меѓузабните простори се исполнети со налепи - од кафе, чоколадо, црвено вино, прехранбени бои и што ли уште не. Идеално средство за чистење на меѓузабните простори е системот Air flow, кој беше и применет во случајот. Потоа забната површина се обработува со хидроген пероксид и се исплакнува обилно за да се отстранат сите честички од нивната површина. Се става хидратантен крем на усните. Може да се користи сјај за усни, вазелин или друг производ. Се става соодветен раширувач за устни. Ако усните останале во близина на забната површина, е добро да се користат ролки, за да се екартираат и одделат од забите. Ако пациентот одделува обилно плунка, се ставаат ролки и под неговиот јазик. Се покриваат очите на пациентот или му се поставуваат заштитни очила со цел заштита од силната светлина – особено ако се користи ласер.

Изолација на меките ткива со FastDam се врши на следниов начин: се суши гингивата пред аплицирането на FastDam. Важно е слузницата на забната гингива да биде максимално сува, бидејќи во спротивно заштитниот гел не лепи добро; при апликација на гелот за избелување последниот се провлекува меѓу лигавицата и FastDam - гелот ја прегорува гингивата. Совршена изолација се постигнува со кофердам, но сепак производителот препорачува на латексовото кофердамно платно да се аплицира тенка линија FastDam - за дополнително изолирање. Според д-р Евелина Маркова кофердамот обезбедува максимална безбедност - не се нанесуваат никави оштетувања на слузницата на усната шуплина. Според д-р Јавор Симеонов при внимателна работа може да се работи и без кофердам.

Се отстранува капачето на шприцот и се става иглата за мешање - црна боја, со дијаметар на отворот околу 0.3 mm. FastDam - гелот се нанесува на лабиалната и предната површина на гингивата. Најдобро е тој да се нанесува по еден квадрант одеднаш. Манипулирајте го материјалот така да ги покрие максимално добро маргиналните рабови на гингивата и папилите. Преземете од материјалот најмалку 4 - 5 мм. од работ на гингивата како темелно го прилепувате во процепот меѓу забите и гингивата во доволно дебел слој за заштита на лигавицата во непосредна близина на емајлот. Темелно проверете ги интерпроксималните делови од лигавицата, особено во левата лицева половина. Таму видливоста е лоша и затоа се случува почесто гингивата да биде изложена на дејството на гелот. По нанесувањето на FastDam материјалот се полимеризира со стандардна халогена светилка или LED - извор на светлина. Долго се движи световодот со кружни движења над забната редица, така што да не се задржува на едно место за повеќе од 2 секунди. Понекогаш во зависност од дебелината на аплицирания слој FastDam може да е потребно да се остави материјалот да се олади побрзо за 10 секунди пред да се повтори полимеризација за нови 10 секунди. Проверете го материјалот за цврстина - малку се притиска со врвот на FastDam апликаторот за да се уверите дека нанесениот слој се стврднал и формирал заштитен филм. Дури и во полимеризиран вид материјалот изгледа светкав и воден поради површинскиот оксидациски слој. По завршувањето на аплицирането на FastDam тој треба цврсто да лежи на емајлот.

Апликација на гелот

 Се отстранува капачето на ContrastAM шприцот за апликација и се става мешалката како се ориентираат едни против други засеците и се врти четврт круг по стрелките на часовникот. Исцедуваме приближно 0.5 мл. од гелот во паничка или на мешаме на плочка и потоа се нанесува 1 - 2 мм. дебел слој на вестибуларната површина на забот. Нанесувањето станува со помош на четка. Гелот е добро да застане на забот за период од 20 минути, вклучувајќи го и времето за зрачење. Иницирајте го гелот со извор на светлина по ваш избор. Отстранувањето на гелот се случува со аспиратор и / или преку темелно бришење на целата област до чисто со газа. Не плакнете! Употребата на вода или иригирањето на забите може да доведе до преместување на изолацијата или до заситување на забот со вода. Најдобро е регионот да биде сув и забот да остане дехидриран за да адсорбира максимално гел за избелување. Проверете го FastDam слојот за да се уверите дека филмот не е нарушен или преместен додека сте го отсранувале гелот. Повторете го аплицирането 2 пати за да се постигне вкупно три 20 минутни сесии (или вкупно еден час време на експозиција).

Гелот FastDam е нанесен на гингивата, првата апликација на гелот за избелување е завршена

Најлесно е гелот за избелување да се отстрани со аспиратор; непријатност е честото затнување на аспирационата цевка поради големата вискозност на гелот. Ова бара периодичното миење со силен воден млаз на аспирационата игла. Кога го аспирирате гелот од неколку заба, извадете ја иглата од аспиратор, измијте ја на чешмата и продолжете натаму. Најдлабоките меѓузабни простори се чистат најлесно со газа, бидејќи повеќето аспиратори немаат толку тенки врвови на цевките кои да навлезат во длабочина. По завршувањето на постапката и откако гелот е аспириран и избришан од забите, користете скајлер или карета за да го кренете крајот на FastDam слојот. Изолациониот слој треба да се оддели како една целина. Додека раширителот за уста се уште е поставен, внимателно исушете и избришете ги забите. 

Забите после втората апликација на гелот за избелување. Видливо посветла боја на забите

По втората апликација гелот е отстранет целосно со аспирација и газа. Не смее да се употребува промивка за отстранување на гелот за избелување – се хидратират меѓупризмените простори и следната порција делува помалку. Исто така по апликација на последната порција не е добро да се мие - би се намалило дејството на гелот за флуоризирање. 

Изложеност на светилката за избелување со цел дополнително активирање на гелот. Според произовдителот е возможно да се избелва и без светлина, но осветлувањето со извор на светлина дополнително ги активира хемиските рздикали и ефектот е подобар и траен. Во случајот е користена светилка за избелување со 12 LED светилки, произведена од БГ Лајт ДОО - Бугарија. Телефонот на производителот е + 359 32 6440 89. Специјализираните светла за белење се доста моќни светлосни извори и го надразнуваат видот на пациентот и стоматологот, поради што е потребно да се користат заштитни очила, како што е случај. 

Системот за избелување ContrastAM во акција. Гелот е безбоен, не си ја променува бојата при зрачење и активирање (што е удобно во практиката; постојат и системи кои си менуваат бојата и исцрпувањето на ефектот на белење). Според производителот Spectrum dental сепак додадените бои ја филтрираат светлината и можат да го намалат нејзиниот хелиоактивациски ефект во однос на активните хемиски радикали. Колку тоа е точно и колку производителот се обидува само да го намали производствените трошоци, тешко е да се процени. Хемичарите го имаат зборот во случајот ...

Избелување на заби     Забни импланти    Дентален центар "Омегадентагруп"    Екипа од млади стоматолози    www.simeonov.ws

Не е потребно да се нанесува дебел слој гел на забите. Поголемото количество нема да избели повеќе; постои сепак реална опасност да се разтече низ усната шуплина и да ја оштети слузокожата во различни делови. Во горниот случај д-р Венцеслав Ралев е нанел малку повеќе од потребното и поради тоа во областа на третите заби гелот истекува надолу. Во идеален случај забите треба да се покриени од слој со дебелина од околу 1 мм. Тогаш гелот ќе биде во доволна количина за да дејствува активно и во исто време нема да се разтекува наоколу. Уште еден плус: при нанесување на мала количина гел ќе остане и материјал за четврта апликација на систем, четвртата апликација дефинитивно води до подобри резултати - забите на пациентот стануваат побели. 

Осветлување со светилка за избелување

И - крајниот резултат!

Конечен резултат од белењето – се гледа дамка од типот macula cariosa fusca (кафеава кариесна дамка) на заб 41. Обично такви дамки стануваат видливи по белење на заби - причина за тоа е екстракција на сите пигменти од околните ткива, при што местата со абнормална структура стануваат јасно видливи. Такви се белите и кафеави кариозни дамки кои се фази од развојот на кариес. На горе наведените две фотографии остава впечаток сувата белезникава површина на слузницата на долната усна - тоа се должи на фактот дека пациентот бил околу еден час со отворена уста, при што слузницата му е исушена. Можно е минимални количини од гелот да се наоѓале на слузницата, при што да се формирале белезникавите точки; во секој случај пациентот не се пожали од никакво печење на долната усна, што е карактеристика при лигавичните посебни потреби кај системите за избелување. Важно е да се спомене дека секој систем може да ја оштети усната слузница при паѓање врз неа; оштетувањата сепак се брзо минливи и се изразени во пецкање и преосетливост. Се оформува меурче со бела боја, кое исчезнува за неколку часа.

Дополнително лекување

 Исушете ги забите со газа. Тие може да се чувствителни од воздухот по завршувањето на постапка. Додека рачирителот се уште е на своето место, нанесете 1.1% натриум-флуорид гел за предната површина на забите, во слој дебел околу 2 мм. Оставете флуоридот да застане барем 5 минути. Отстранете го флуорид преку аспириране и нежно исплакнете додека ги отстраните целосно остатоците. Одредете ја повторно бојата / нијанси со бои на Vita и документирани. Потсетува на пациентот да избегнува боење храна и пијалоци и да не пуши во следните 48 часа. Ако се појави преосетливост (обично последователна белење), може да се препише аспирин, ибупрофен или други антиинфламаторни лекови. По завршувањето на белење во кабинетот, забите можат да продолжат да просветляват во следните 24 часа. Ова се случува најчесто за заби обоени во сива боја. Затоа бојата / нијанси на забите треба да биде документиран и по завршување на белење во кабинетот и на управувачката посета 48 часа подоцна. Избeлващият ефект може да биде зголемен за домашно белење. Обемот на домашните апликации кои се неопходни, мора да биде одреден при контролното посета кога се утврди конечниот резултат од првичниот белење.

Цена на системот: 220 ден

Цена на еден комплет - 40 ден