Систем за избелување на заби

Во последните години се повеќе почна да се зборува за белење на заби. Факт е дека белите заби и убавата насмевка ни помагаат да ги подобриме нашите меѓучовечки односи, а оттука и квалитетот на нашиот живот. Повеќето системи за избелување, кои се нудат во моментов на пазарот, имаат видим ефект при нивната примена на пациентот, како при едно клиничко белење нормално се постигнуваат 3 - 5 тонови по-бели заби степени според скалата на Vita. Кај повеќето луѓе (сепак има позната зависност од психолошките тип) тоа води до подобрување на самодовербата, подобро расположение и чувство на задоволство од животот, вселената и се останато. Еден пациент на нашата стоматолошка клиника, новинар во воздухопловните сили, Англичанец по народност, се изрази кратко и јасно откако ги виде во огледалото избелени своите заби: "I'm very happy!". Кај други луѓе изгледот не е на прво место во личната скала на вредностите - тие вложуваат повеќе на други работи, но тоа се веќе филозофски прашање што е надвор од доменот на стоматологијата и се разгледува на друго место и во друго време ... Во оваа веб-презентација се зборува за хемиски реакции механизам на дејство, кислородните радикали и сина светлина.

Системите за белење на заби "The smile" се на база на водороден пероксид и карбамид пероксид. Можно е белење на заби до четири степени според скалата на Vita која скала се користи во целиот свет за одредување на бојата на забите. Активните состојки се слободните кислородни радикали, кои се со многу мал размер и навлегуваат меѓу призмите на забниот емајл, за да ги растворат сите достапни таму обојувања.

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    Избелување на девитализирани заби

Бојата на забите се определува од емајлот и дентинот, кои со текот на годините се подложени на дејството на различни обојувања. На пример, според истражување на Unica Group (www.unicagroup.it) 85% од пациентите на возраст од 16 години имаат боја на забите во границите Б2 - А2, а на возраст 55 години 82% од луѓето се во рамките на боја В4 - А4 по скалата на Vita. Тоа се должи на способноста на емајлот и дентинот да апсорбираат надворешни субстанции, од кои некои содржат големо количество бои - кафе, црн чај, црвено вино, некои овошја и тутунскиот чад, кој исто така, е причина за пребојување на забите. Во такви случаи се зборува за возрасни пребојувања на забите; во други околности исто така може да дојде до промени на боја на забот - флуороза, внесување на антибиотици од тетрациклиновата група во раната детска возраст, траума на забот, пополнување на канали со формалинрезорцинови пасти и т . н Сите системи за белење на заби се обидуваат да извлечат по хемиски пат апсорбираните во емајлот и дентинот бои и да ја обноват природната белина на забот.

Општо системите за белење на заби се делат на таквите за професионална и за домашна употреба. Првите се применуваат од секој пациент самостојно без учество на стоматолог, освен при правењето на отпечаток за индивидуална шина. Во системите за професионално белење целата постапка се врши во кабинет од стоматолог, трае околу 1 - 1,5 часа, за кое време забите се белат со околу 3 - 4 степени. Во последно време како златен стандард во избелувањето на заби се смета комбинацијата на систем за ординација + систем за домашна апликација. На овој начин се комбинираат предностите и на двата вида системи. Во системот за кабинетна употреба има поголема безбедност – стоматолог ги чисти добро сите наслаги, забен камен и плак е обезбедува максимална ефикасност на агентот за избелување, кај системите за домашна употреба на пациентот се намалува посетувањето во ординација, стоење со отворена уста, распнување на усните итн. За примената на домашниот систем за белење на заби сепак е најдобро да се подготвуваат индивидуални шини за пациентот, кои шини обезбедуваат максимално добар контакт на активната состојка со забите.

www.ralev-dental.com    www.bg-dentist.com    www.ralev-dental.bg    Систем за избелување ContrastAM

Цената на еден сет од системот за избелување the Smile (37,5 %) е 70 лева. Порачај сега на телефон 00359 32 250 606

Избелување на девитализирани заби    Како се избелуваат забите?

Многу системи за избелување за клиничка употреба се еднокомпонентни - не е потребно мешање пред употреба. Други производи системот е бинарен - две состојки се мешаат и добиената смеса се аплицира на забната површина. Некои системи од постарата генерација се состојат од прав и течност кои стоматологот треба да ги меша во избран од неа / него однос. Производителите сепак брзо сфатија какви ризици крие сличен пристап - ако смесата е премногу ретка, таа се шири низ целата усна празнина на пациентот и почнува да пари на лигавицата, ако пак е премногу густа, се намалува концентрацијата на активната состојка и ефектот не е толку добар . Поради тоа беа пуштени во продажба двојни шприцеви со гел за белење, кој се нанесува на забите во дозиран од производителот сооднос на двете состојки. За таа цел на шприцот се поставува игла за мешање, која заедно со видот на шприцот го одредува потребнот однос. На пример бинарниот систем"The smile" е достапен во неколку верзии:

Производителот нуди и еднокомпонетни системи за избелување. Тие се во различни концентрации - 35% и 38%, со трговски марки the Smile Extra, the Smile Extra Colour и the Smile Extra Strong. Во системот the Smile Extra Colour гелот за избелување е обоен во сино, со цел полесна прегледност на местата на кои е нанесен. Системите за домашна употреба се исто така во различни концентрации:

Сите овие системи за избелување за домашна употреба е добро да се применуваат со индивидуални лажици кои се изработуваат од забен техничар и материјал за кои исто така се нуди од страна на производителот. Единствено гелот Let's White се аплицира директно на забите и останува таму, за кое е предвиден и соодветниот апликатор во комплетот.

Механизам на дејство на системите за избелување - сите производи за избелување во светот се на база на водороден пероксид или карбамид пероксид. Главната улога се игра од кислородните радикали кои се ослободуваат при распадот на нестабилното хемиско соединение. Овие радикали имаат својство да дифундират во длабочина и да влезат меѓу емајловите призми па дури и во длабочина до дентинот. Кислородните радикали меѓу другото внесуваат паника меѓу експертите за здравата исхрана, меѓу различните диетолози и лица со сомнителни познавања во областа на човечкиот метаболизам. Ги обвинуваат радикалите за иницијатор на процесот на стареење, го осудуваат и како ендоген токсин, кој организмот го создава и кој треба да се елиминира на било кој начин. Антагонист на кислородните радикали се антиоксидантите кои се достапни под каква ли не форма како лекови, додатоци во исхраната итн. Надвор од сферата на магијата, кислородните радикали играат важна улога во човековата имунологија - тие се одделуваат од Т-клетките убијци и ја поништуваат мембраната на опасните за организмот клетки, на тој начин во многу случаи се елиминираат инфективните агенси и се штити организмот од инфекција. Сето тоа не е во никаква врска со козметичката стоматологија.

Во едниот вид пакување на систем за избелување the Smile комплетот вклучува гингивална бариера, активно состојка (во случајот еднокомпонентна), гел против преосетливост на основа на калиум нитрат и разни додатоци - игли за апликација, четки за мешање и апликатори со витамин Е за нанесување врз делови на усната на кои е паднал гелот за избелување. Поради агресивното дејство на гелот за избелување некои делови побелуваат и пациентот чувствува печење - во многу случаи доста непријатно. Иако тоа чувство е преминливо, пожелно е да се аплицира витамин Е. Ако користите систем за избелување од друг производител, можете да купите шишенца витамин Е од најблиската аптека и да капнете со капкомер поединечни капки врз местото на оштетување - врши работа. Калиум нитрат, пак, има одличен ефект при чувствителни заби - најмногу во гингивалната област. Предметната материја ја потиснува спроводливоста на одонтобластните израстоци, кои се сместени во дентиновите каналчиња и пред неколку години беше предмет на голем број научни разработки во областа на конзервативната стоматологија.

Достапни се и само резервни шприцови - некои од нив се обоени во сино со цел да се гледа подобро каде точно е аплициран гелот за избелување на забите. Според други сфаќања, пак, светлината се филтрира од пигменти и е подобро гелот за избелување да биде безбоен - за да може да се активира до максимална степен од сината светлина на светлот за избелување. На прашањето за осветленоста: бинарните системи се двојно активируеми - се активираат при мешање на двете компоненти и при зрачење со светлина. Можно е и да не се светнува, но ефектот од белењето нема да биде толку добар. Добро е изложеност да се врши со моќна светилка за избелување со 12 LED - светлинки, но и нормалната сијаличка за зацврстување на хелиополимери дава добар ефект. При еднокомпонентните системи (како што е оваа на сликата погоре) ситуацијата е иста - при апликација на гелот на забот започнува отцепувањето на кислородни радикали, како при зрачење реакцијата се забрзува. Во составот на гелот за избелување е вклучен хелиоактиватор; лошото е дека еднокомпонентните системи се многу понестабилни од бинарните и бараат специјални услови на чување. Во обичната стоматолошка пракса еден фрижидер е доволен; проблем се јавува при стоматолошките дилери. Понекогаш се наметнува еден производ промотер да патува стотици километри на ден и да посети многу на број стоматолошки ординации; во летната сезона поради високите температури никако не е пожелно еднокомпонентната система заизбелување да се транспортира без торба за ладење. При увоз секогаш транспортот е проблем, бидејќи Fedex, TNT, DHL и EMS ретко имаат контејнери за ладење. Поради тоа преферираме да увозуваме системи за избелување главно во зима - тогаш ниските надворешни температури се идеални за складирање на системите за избелување во магацини, царина и аеродроми.

Слика на клинички случај на белење на заби со системот the Smile. Маж на 45 години, личен пријател на тимот на Ралев Дентал АД, кој сакаше белење по спроведено ортодонтско лекување. Се забележуваат траги од адхезивен систем, со која беа цементирани ортодонтските брекети. Интересен феномен - за периодот на ортодонтското лекување брекетите се појавуваат како заштитник на забниот површина во однос на бои и поради тоа речиси секогаш при симнувањето им се откриваат бели дамки. Сепак повеќето случаи на ортодонтско лекување одземаат околу 18 - 24 месеци за кое време може да се формира видлива разлика, како гледа на сликата погоре.

Забите на пациентот по чистење со Air flow и ултразвучниот скалер. Се гледаат отворените меѓузабни простори, кои пред чистењето биле пополнети со обилни наслаги на забен камен. Пациентот веќе е подготвен за белење на заби; проблем претставуваат многуте на број директни реставрации. Така на пример на двата централни инцизиви се забележуваат две реставрации - трета и четврта класа кавитет. Реставрациите беа поставени во месец септември 2004 година, до декември 2010 година не покажуваат значителни промени. Изработени се од нанохибридниот материјал Grandio на концернот Voco. Во областа на страничните заби исто така има голем број на обтурации, на левиот инцизив има коронка, а страничните заби на долната вилица се исто така со коронки. И покрај сите овие проблематични заби пациентот сакаше избелување на заби; поради големото клиничко искуство на нашиот тим и набљудувањата над многу случаи со избелени заби сметавме дека резултатот ќе биде добар или барем задоволителен. Што не натера да мислиме така? Пред се недостатокот на очигледни разлики во боите на различни обтурации - сите бои се дефинирани релативно точно. Во такви случаи според нашето искуство резултатите од избелувањето на забите го задоволуваат пациентот - причина за тоа се некои својства на забните ткива. Дури и при најупорното избелување според скалата на Vita нема да се промени нијанси на бојата - жолтеникавите заби нема да станат сивкави и обратно; ниту пак забите од боја С4 ќе станат со боја С1. При белење (според нашите набљудувања) забите од А-палетата остануваат во А-палета; забите од С-спектар остануваат во неа и забите од D-опсег - исто така. Во многу ретки случаи сме гледале премини од свелите А-тонови во Б-тонови - на 19 - годишно девојче на пример, при почетен боја А2 постигнавме боја В0. Во транзиција од боја А3 во боја А2 добро исполнетите реставрации не испакнуваат многу, што за повеќето пациенти не претставува проблем.

Според производителот најдобри резултати се добиваат при белење на заби со жолти, кафеави или портокалови дамки. Полоши се резултатите при третман на сивкави бои, иако во нашата стоматолошка клиника сме избелувале и заби со боја С4 до добивање на боја С2. Задолжително е да се исчисти забниот камен и налепот на забите (како што е извршено на сликата погоре), како и да се исчисти секоја појава на кариес. Кариесот е извор на метаболни производи со крајно лош ефект врз избелените заби, така што при кариес на фронталните заби се користи следниов класичен пристап:

Нанесена е гингивалната бариера. Како хемиски спој гингивалната бариера претставува мешавина од диметакрилови масни и ароматични мономери - повторно влегува во употреба метакриловата киселина која е главна база на заботехничарската пластика, хемиополимери, хелиополимери, силанти, па дури и ткивните лепила со примена во општата хирургија. За една гингивална бариера нема толку барања, колку за ткивото лепило или high-end нанокомпозит - важно е да не се отлепува од гингивата и да не формира меурчиња. Гингивалната бариера the Smile одговара на овие барања. Се испорачува од производителот во пакување од 3 кубни сантиметри. Полимеризира одлично за околу 20 секунди при зрачење со сина светлина. Меѓутоа, потребно е гингивата да биде максимално исушена при нанесување - оваа пластика исто така не сака влага.

Започнува апликацијата на гелот за избелување. Можеби тука е местото да ги опишеме контраиндикациите за белење на заби. Како што рековме погоре, спротивно на општоприфатените сфаќања, тоа е една безопасна и билогично поднослива постапка. За да се исполни сепак основниот принцип во медицината (primum non nocere - пред се да не се наштети), ќе опишеме во кои случаи не е пожелно да се врши избелување на заби или нема да има резултат:

Гелот за избелување е нанесен, се гледа првичниот ефект од избелувањето

Забите на пациентот се осветлуваат со лампа за белење

Добар резултат уште после првата апликација на гелот за избелување

Порачај систем за избелување сега - национален телефон за нарачки - 0700 1 52 52, на цената на еден локален повик

Повторно осветлување со лампа на БГ-лајт Ltd. Добро е паралелно со осветлувањето на забите да се размесува гелот за избелување со апликатор за бонд – како и секоја хемиска реакција, и оваа се активира многу повеќе при енергичното мешање на компонентите. Затоа хемичарите и лаборантите енергично ги растресуваат епруветите при мешање на реагенси; освен тоа при мешање на гелот нови и нови порции доаѓаат во контакт со забот и вадат пигменти. По аналогија на нагризување на забот е добро да се размесва гелот за нагризување постојано.

Втората апликација на гелот за избелување е завршена и забите се чисти. Помеѓу апликации не треба да се плакнат забите - водата навлегува во меѓупризмените простори на емајлот и следната порција гел не може да навлезе во длабочина. Преглед на шемата на дејствување тука ... Дури по завршувањето на апликацијата повторно не е добро да се наводенат забите - така би се прекршило дејството на гелот за десенсибилизација.