Кондензационен силикон

Кондензационният силикон все още е най-често използваният отпечатъчен материал в цял свят. Понякога за по-кратко се нарича още С-силикон. При неговото втвърдяване протича реакция на поликондензация, за разлика от адитивния силикон, при който реакцията е на полемеризация с разкъсване на двойна връзка. Поради поликондензационната реакция при втвърдяването на С-силоконите се отделя вода - тази вода при своето излизане навън от отпечатъчната маса е причина за известни триизмерни деформации на отпечатъка - т.е. С-силиконите теоритично са с по-големи полимеризационни деформации от А-силиконите. На практика обаче това се установява трудно, основно при отпечатъци за по-големи конструкции; освен това през последните няколко години производителите подобриха много качествата на кондензационните силикони и поради това този по-стар тип отпечатъчен материал е в употреба и няма изгледи скоро да остане в историята.

Повечето кондензационни силикони не са и толкова хидрофилни, колкото адитивните силикони. Това означава че при отпечатване на участъци в които се наблюдава обилно кървене, отделяне на гингивална течност и слюноотделяне е възможно силиконът да не навлезе достатъчно в дълбочина. Това обаче е възможно и при адитивния силикон, тъй като по своята същност той не е хидрофилен материал, а такъв с намалена хидрофобност - нещо, подобно на йезуитска игра на думи, което въпреки множеството подобрения през последните години си остава самата истина. Силиконът е хидрофобен и поради това свое свойство се използва за различни видове хидроизолации - в денталната медицина обаче хидрофобните свойства на силикона са нежелани. Други отпечатъчни материали, които са доста по-хидрофилни, са полиетерните гуми (Impregum - 3M ESPE); най-хидрофилни и най-точни обаче са обратимите хидроколоиди, каквито в България все още не се предлагат от нито един вносител. В миналото на пазара са се предлагали полисулфидни каучуци, но и те не успяха да получат широко разпространение. 

Цената на една опаковка С-силикон на Novodent - Лихтенщайн - е 70 лв. В тази цена се включват една опаковка тесто, две туби катализатор и една туба от коректурата. Ако желаете да направите поръчка, моля обадете се на телефон 032 250606 или 0700 1 52 52. Приемаме поръчки и на електронен адрес office@ralev-dental.bg и ralev_dental@abv.bg. Можете да посетите и нашия електронен магазин за дентални материали или директно да направите поръчка от този адрес... Кондензационният силикон на Novodent е класически - състои се от тесто и коректура, с помощта на които може да се снемат отпечатъци по едно- или двуфазна методика. Тестото е необходимо да остане 3 до 4 минути в устната кухина на пациента, за което време то се втвърдява окончателно и не залепва за протезното поле. При двуфазна методика след изваждане на тестото е необходимо да се изрежат всички подмолни участъци с цел максимално да се улесни излизането на коректурата след нейното поставяне; изрязването на допълнителни канали подпомага излизането на коректурата. Всичко това е от полза за точността на отпечатъка - не се получава напрежение със съответните обемни и линейни деформации. Коректурата се размесва най-лесно върху гладката страна на стъклена плочка - отворите на тубите са калибровани по такъв начин, че при изстискване на равна дължина материал от двете туби (катализатор и коректура) съотношението на смеване е оптимално. Времето за втвърдяване на коректурата е 4 до 5 минути; следва да се има предвид че при по-ранно отстраняване на отпечатъка рискът от получаване на деформации е голям.

Диоден лазер    Нови продукти на българския пазар    Рилски езера    Дентални материали

 

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.com  

www.ralev.bg    Имплантатни надстройки    Музеят във Видин

Кондензационен силикон

Кондензационен силикон на производителя R&S - Франция. Цена на една опаковка - 62 лева. Поръчай сега на телефон 032 250606 или 0700 1 5252