Дентални юнити

Дентален юнит

Денталния юнит е основно оборудване за всеки един зъболекарски кабинет. На него пациентът сяда (върху включения в комплекта стол), за да бъде обслужен и за да се извършат каквито и да е манипулации или прегледи. В световен мащаб се произвеждат много и различни типове дентални юнити, с различно качество и на различна цена. През последните години много производители от Китай успяха да заемат значителен пазарен дял, което се дължи на доброто качество и относително ниската цена на тяхната продукция. Такива дентални юнити са подходящи за млади зъболекари, стартиращи своята практика, както и за други колеги, които предпочитат да сменят веднъж на две или три години своето оборудване. Това е един доста смислен подход при всяка една дентална практика, тъй като стоматологичният стол е оборудване, което се износва много интнезивно при по-усилена работа. При преминаване на 12 - 15 пациенти дневно през едно работно място юнитът търпи натоварване, при което още на втората година той изглежда като автомобил на 10 години. Разкъсват се тапицерии, потъмняват пластмаси, спукват се маркучи, а дори и покритието на металните детайли започва да се надрасква. Със смяната на денталния юнит тези проблеми се решават за за няколко часа, трайно и дефинитивно. Допълнителен плюс са технологичните новости, които всеки производител влага в своите по-нови модели - при честа смяна на един дентален юнит (дори и той да е от най-евтиния китайски производител) зъболекарят ще работи винаги с модел с повече възможности.

Всеки дентален юнит има стол, на който сяда пациентът, педал за управление, осветление и същински юнит (обединение). Този същински юнит включва шлангове, към които се прикреят турбини и наконечници за работа върху твърдите зъбни тъкани. Също така се включва комбинирана духалка за въздух и вода, понякога ултразвуков скалер за почистване на зъбен камък, електрокаутер и някои други приспособления. Възможно е да се вгради ендодонтски или имплантологичен мотор в денталния юнит.

Някои дентални юнити имат безжичен педал за управление, което е голямо улеснение за зъболекаря - няма кабели и маркучи, в които да се спъваме по време на работа. Такъв дентален юнит е модел 5 на испанския производител Ancar, вносител на който е Ралев Дентал АД за територията на Република България. Всеки дентален юнит има стъклен или порцеланов плювални, в който пациентът изплюва по време на работа.

Осветително тяло на рефлектора. Доскоро всички осветителни тела се захранваха от халогенни светлинни източници, но сега все повече навлизат светодиодите като източник на светлина за рефлекторите на денталните юнити. Светодиодите са по-подходящи, защото не излъчват топлина и освен това тяхната светлина може да наподобява максимално дневната светлина. Има различни комбинации от светодиоди, които комбинации дават по-топла или по-студена светлина.

Турбини и наконечници за работа в устата на пациента

Фирменото лого на испанския производител Ancar. Antoni Carles е името на собственика на компанията, поради което и е избрана тази абревиатура от неговото собствено и фамилно име за бранд на фирмата му. Първоначално някъде през 1950-те години компанията се е занимавала с производство на авточасти и бръснарски столове (които тя произвежда и днес), но много скоро след основаването си се преориентира към медицинско оборудване. Днес освен дентални юнити в порфолиото на фирмата влизат и офталмологични столове за прегледи и манипулации. Основателят на фирмата я прехвърля на сина си в началото на двадесет и първи век, и новият собственик също носи името Антони Карлс. Производствената им база е разположена близо до град Барселона в Испания.