Колагенови мембрани

Колагенова мембрана

Колагенова бариерна мембрана, произведена от Maxigen Biotech Inc. - остров Тайван. Търговската марка на продукта е FormaAid, а качествата му са отлични (по наша преценка). Мембраната е резорбируема в естествената среда на организма, биологично поносима е и може да се използва за подпомагане на оздравителния процес при зъбни импланти, костни дефекти, пародонтални намеси и аугментация на алвеоларни гребени. Мембраната е бяла на цвят, непирогенна, произведена от пречистен колаген. Добива се от ахилесовото сухожилие на говеда, т.е. това е продукт с говежди произход. Почти винаги елиминира необходимостта от вторична оперативна намеса с цел премахване, тъй като се резорбира от организма. Доставя се в стерилна опаковка за еднократна употреба.

www.ralev-dental.com    www.bg-dentist.com

www.mbi.com.tw    www.dentalimplants.bg    Ралев Дентал АД    Зъбни импланти

www.ralev-dental.com    www.bg-tourinfo.com    www.bg-dentist.net

От 2013 година Ралев Дентал АД започна и внос на друг производител на колагенови мембрани - Collagene AT - Италия. Те са от конски произход - добиват се от перикарда на коне след лиофилизация. Те имат малко по-добра механична устойчивост (по наша преценка), както и по-добра бариерна функция според производителя - последната се дължи на напречни връзки между молекулите на колагена, които връзки създават пори с диаметър 10 - 20 микрометра. Епителните клетки са с по-голям диаметър от тези пори, поради което не могат да проникнат в дълбочина под мембраната. Същевременно при наличие на ексудат и трансудат течностите свободно преминават през мембраната и по този начин не се създава никакво напрежение в оперативното поле. Мембраните осигуряват бариерен ефект за около шест седмици след апликация в оперативното поле, а времето на пълна резорбция е 180 дни. Мембраните от колагенов произход са съвместими с всякакви костозаместители от всякакъв произход - няма специфично изискване за употребата на някой конкретен продукт. Удачно е приложението на всякакви продукти - бета-трикалциев фосфат, говежда лиофилизирана кост или човешка кост.

Всички колагенови мебрани се предлагат в индивидуални стерилни опаковки. Стерилизирани са с гама - лъчи. При апликацията е добре мебраната да лежи поне около 2 - 3 милиметра в пределите на здрава кост. В началото мебраната изглежда твърда (особено тези от конски произход), но при навлажняване с кръв и тъканни течности от оперативното поле бързо омеква, дори става къслива. Затова е необходимо да се работи максимално бързо. В случай че мебраната се открие, нещата се влошават бързо и сигурно - започва разпад на колагена и след няколко часа до едно денонощие бариерната функция на продукта се губи. Производителите препоръчват в такива случаи оперативното поле да се покрие с гел, съдържащ хлорхексидин, или с пародонтална превръзка. Превръзката е необходимо да остане до пълната епителизация на оперативното поле, а с гела е необходимо да се осъществяват ежедневни апликации. Противопоказанията са свързани с остри инфекциозни процеси - до стихване на възпалението е абсолютно противопоказано да се прилага колагенова мембрана.

Класическа направлявана тъканна регенерация - с колагенова мембрана се покрива пространството, в което трябва да се образува нова кост. В случая колагеновата мембрана е означена със синьо, а дефектът е пародонтален костен джоб с триъгълна форма. С розово е оцветена устната лигавица, която задължително трябва да покрие плътно дефекта, без напрежение. Разчита се на изолиращата функция на колагеновата мембрана, която изолираща функция е описана по-горе. От костната стена в посока дефекта мигрират остеобласти, фибробласти и кръвоносни съдове, които формират първоначално съединителна тъкан, впоследствие тази тъкан минерализира и се образува здрава кост.

На теория нещата звучат отлично и се получават отлично. На практика нещата изобщо не са толкова лесни, поради което и различни изследователски екипи се стремят да подобрят непрекъснато методите за направлявана тъканна регенерация. Колагеновите мебрани се фиксират изключително трудно към тъканите, разместват се, колабират, шевовете отпускат, вследствие на което нещата стават много по-лоши, отколкото са били в началото. Празното пространство много бързо се изпълва с храна, микроогранизми и плака, като всичко това се разпада и се инфектира. Това води до бърз провал в лечението на дефекта. Много по-добри резултати се получават при апликацията на някакъв костозаместващ материал в пародонталния джоб или дефекта под мембраната - материалът задържа донякъде формата си, организира се бързо и така оздравителният процес е доста по-бърз и сигурен - на горната схема този материал е означен с прозрачни сферички с различен диаметър.